Golden Delicious Reinders

Miejsce wyhodowania:golden

Holandia

Pochodzenie:

mutant odmiany Golden Delicious

Wzrost:

silny/średni, korona wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona, z dużą liczbą krótkopędów.

Zapylacze:

Delbard Jubile, Delcorf, Elstar, Fiesta, Florina, Gloster, Golden Gem, Idared, Jerseymac, Jonathan, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Pilot, Red Delicious, Summerred, Wealthy.

Odmiany zapylane:

Alwa, Arlet, Delbard Jubile, Delikates, Elise, Elstar, Enterprise, Fiesta, Florina, Gala, Gloster, GoldRush, Honeygold, Idared, Katja, Ligol, Mutsu, Pilot, Pinova, Piros, Rubin, Rubinette, Szampion, Santana.

Owoce:

średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, głównie w części przykielichowej, skórka sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień, czasami od strony nasłonecznionej z delikatnym łososiowym rumieńcem.

Dojrzalość zbiorcza:

połowa października.

Przechowywanie:

chłodnia: 6 miesiące; chłodnia KA: 6 – 7 miesięcy.

Wytrzymalość na mróz:

mała.

Podatność na choroby:

parch – duża; mączniak – średnia; zaraza ogniowa – mała; inne: gorzka zgnilizna jabłek – bardzo duża.