Alwa

Nazwalwaa odmiany:

Alwa

Gatunek:

Jabłonie

Pochodzenie:

Siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun.

Miejsce wyhodowania:

Polska

Opis:

Owoc: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.

Wzrost:

Silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać.

Dojrzałość zbiorcza:

Połowa października.

Przechowywanie:

Chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy

Wytrzymałość na mróz:

bardzo duża