Holandia
Pochodzenie:
Mutant odmiany Jonagold
Wzrost:
Drzewo naturalnie rośnie silnie i tworzy luźną rozłożystą koronę.
Zapylacze:
Elise, Elstar, Gala, Gloster, Golden, Idared, Najdared, Ligol, Szampion, Reno 2 ,Evereste, Golden Hornet, Prof. Sprenger.
Odmiany zapylane:
Brak- triploid.
Owoce:
Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85 mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100% pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartośc przeciwnowotworowego składnika- antocyjanów.
Dojrzałość zbiorcza:
W porównaniu ze standardowymi odmianami z grupy Janagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września.
Przechowywanie:
Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. W doświadczeniach w USA, dwa tygodnie po wyjęciu owocu z chłodni i przetrzymaniu Red Jonaprince’a w warunkach pokojowych, w temperaturze 15oC, w maju 1998 roku, jędrność wynosiła 6,5 kg/cm2.
Wytrzymałość na mróz:
Mała
Podatność na choroby:
Parch – średnia, Mączniak – średnia, Zaraza ogniowa – średnia, Choroby korony i drewna – mała/średnia, Gorzka plamistość podskórna – duża, Gorzka zgnilizna jabłek – średnia